måndag 20 september 2021

Vägar och valtider i Tyskland

 Som jag skrev i ett tidigare inlägg, så älskar vi verkligen alla härliga alléer längs tyska vägar. Gör resandet så väldigt mycket trevligare. Men så har vi ju autobahn också. Och allt däremellan. Tyskland har tre nivåer på hastighetsbegränsningar, 50 - 100 - 130. Om inte annat anges, vilket det alltsom oftast görs. Och så har vi ju fri fart på vissa vägar, men ett ganska omdebatterat förslag om att ta bort fri fart och istället ha 130 som maxhastighet diskuteras nu.

Svenska vägar känns faktiskt säkrare att åka på. Oftast har vi en ganska rejäl vägren, och motorvägar har ofta en rejäl remsa mellan åkriktningarna, vilket känns tryggt. Å andra sidan kör tyskar inte alls lika aggressivt som vi upplever att svenskar ofta gör. Och ingen ligger och slökör i mittenfilen i Tyskland, stort plus.

Valaffischerna hänger tätt utmed vägar, gator och torg. Inget konstigt där. MEN på Rügen såg vi massor med affischer för NPD, med ganska tvivelaktiga paroller. En enda person syntes på dessa, en ganska ung man med ett utseende som direkt ledde tankarna till Hitlerjugend. Mycket riktigt. NPD står för Nationaldemokratische Partei Deutschlands, ett nynazistiskt parti bildat på 60-talet. Vi trodde nazismen var förbjuden, så vi blev verkligen förvånade. Läste häromdagen att inrikesministrarna i alla Bundesländer vill förbjuda partiet. Känns ganska saktfärdigt eftersom de funnits i nära 60 år. Jag trodde AfD var mest nationalistiska partiet, men detta parti är verkligen ultrahöger, enligt de källor vi hittat.

Och så avslutar jag med lite Störtebeker öl. Vi fyllde ju bilen, men det visade sig att den finns hemma. Dålig research. Men mumsig öl!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar