torsdag 13 juli 2023

 Thursday, July 6 - Friday, July 7 Edinburgh

We got a very early start Friday morning, but everything went smoothly. Too early to check-in at the hotel though, but we had breakfast and left our baggage before we headed into town.

We walked between Edinburgh Castle and Holyrood Palace, up and down the Royal Mile among thousands of other tourists. Toured The Real Mary King's Close, which was really interesting, (but weren't allowed to take pictures) and had a whisky tasting in the evening. I was afraid it would be too basic for Jens and that it would only make me cough, but we both enjoyed it very much. I even found one that I liked! They had a room filled with whisky bottles from floor to ceiling, hundreds (thousands?) of bottles. I filmed the whole thing, but Blogger won't let me upload films - sorry!

Eftersom vårt plan skulle gå så tidigt (06:40 fredag morgon) hade vi bokat rum på Radisson Blu på Arlanda. Taxin (Bolt) kom aldrig - vi kunde följa den på sajten och såg att den åkte in till stan istället för att ta oss. Hade väl fått en "bättre" körning. Vi avbokade och fick en ny. Gjorde ju inte så mycket, för vi hade ju ingen tid att passa, men gav ju ingen bra reklam för företaget. Vi år middag på hotellet och gick och lade oss i tid. Men borde tagit sömntablett, för vi sov uselt båda två. Hade varit bättre att sova hemma!

Vi hade ju bara handbagage och hade redan checkat in, så det gick smidigt på morgonen. Hade bokat frukost på planet, inte mycket att hurra för, men det funkade. Dock var det inte ett SAS plan utan inhyrt plan med besättning. 

Landade i tid, men passkontrollen på EDI var riktigt usel, Jätteköer och det automatiska systemet funkade inte för var och varannan passagerare ( bl a för mig) så det kändes ganska kaotiskt. Tog spårvagnen till Haymarket, och sen 7-8 minuters promenad till HUB by Premier Inn. Vi fick köpa frukost (5 pund, värt vartenda öre) och ställde in resväskorna - kom ju så tidigt att vi inte kunde få vårt rum. Sen till Royal Mile!

Vi började högst upp vid slottet. Tog kanske 20 minuter att gå trots att jag går långsamt. Visade sig att Rod Stewart skulle hålla två konserter, och lö-sö skulle The Who ha konsert lördag slutsåld, om inte SAS hade bokat om oss och bestulit oss på söndagen så hade vi kanske kunnat gå på konsert söndag kväll, hade ju varit skoj.

Royal Mile är ju en riktig turistfälla. 90% av alla människor måste ha varit turister, och det var packat överallt. Jens höll på att krokna totalt... Vi hade ju ganska tajt med tid tack vare SAS så vi höll oss till huvudgatan, men många av sidogatorna såg jättespännande ut. Måste bli en tur till! Jag var in på flera kiltställen, men de få som hade färdigsydda damkiltar hade inte i tartan som jag ville ha, eller så var de fel modell/storlek. Blir en annan gång! Vi gick faktiskt hela vägen ner till Holyrood Palace och sen upp igen. 

Klockan tre hade vi biljetter till The Real Mary King's Close. En Close är en gränd, väldigt smalt. Vissa av gränderna hade blivit helt inbyggda och var nu som tunnlar, och dit ner skulle vi. Oerhört spännande, och bra guidning. Tyvärr fick man inte fotografera.

Vi hade ju ätit pub-lunch före guidningen, men jag hade gärna velat få något mer i magen före whiskyprovningen på The Scotch Whisky Experience. Tyvärr var allt i närheten stängt - pga konserten var allt i närheten av slottet tvunget att stänga tidigare. Jag var lite avvaktande till den här provningen. Tänkte att det skulle vara för basic för Jens och bara få mig att hosta, men det var riktigt, riktigt bra! Jag köpte till och med mig en flaska av min favorit, GlenAllachie. Efteråt åt vi middag på en restaurang i närheten, och hamnade bredvid några trevliga danskar som hade rest omkring några veckor med bil. 

Sen fick vi äntligen checka in på hotellet. Rent och snyggt, avskalat - men perfekt för oss. Sov väldigt gott!

                                    Edinburgh Castle on top of the rock.

                                                    St Giles Cathedral



Can you see the plague doctor in the back, dressed in black leather and with that typical "plague mask" that the doctors wore in the medieval times?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar