söndag 10 september 2023

La belle Provence Sep 7-8

 Som vanligt - svensk (längre) text nedanför fotona!

Avignon! Once the home of the Pope- 9 popes all in all. Charming medieval city centre. We took a tourist 'train' around and later on a hop on hop off bus. 


The boat between the camping and the city centre 


          Le Pont d'Avignon - what remains of it






Sov gott på Domaine des Cellines, ännu en France Passion-gård. Till Avignon där vi bokat på Camping du Pont Avignon på en ö mitt i Rhone. Fick tack och lov en skuggig plats för temperaturen går upp till 33 på eftermiddagen. Vi tog gratisbåten över till stadskärnan, och dumt nog traskade vi alla stegen upp på klippan.  Härlig utsikt men alldeles för varmt. Påvepalatset ligger alldeles intill men det sparade vi till nästa dag. Efter en dusch på campingen fixade vi middag och så i säng.

Upp tidigt på fredagen. Planen var att se så mycket som möjligt innan det blev varmt. Stor skillnad på att röra sig i 25 gr mot 33. Tog ett sånt där litet fånigt turisttåg runt innerstan och det var riktigt bra. Sen ville hag fika, men fick nöja mig med en halvtråkig Madeleine-kaka. Trodde ett café skulle ha smarrigt fikabröd!

Påvens palats var väl värt ett besök. För den som glömt sin historia - under sådär 150 år hade påven sitt residens i Avignon. 9 påvar totalt. Ett tag fanns det till och med 2 och 3 rivaliserande påvar.

Mycket smarrig lunch i stan. Köpte fina tallriksunderlägg och servetter i provencalsk stil. Om det bara varit svalare hade vi gärna stannat en natt till, men sightseeing i en stad i denna värme gör ingen glad. I morgon - Chateauneuf du pape.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar