tisdag 19 september 2023

Sanssoucis - No worries Sep 16-17

 Svensk text under fotona som vanligt.

On our way to Sanssoussi (No Sorrows/Worries) Palace in Potsdam west of Berlin we went by way of Lützen where Swedish king Gustavus II Adolphus was killed in 1632. Closed for refurberation but we saw the outside. 

We visited 2 palaces in the Sanssoussi park, and they were both magnificent.






























På vägen till Sanssoucis palatset i Potsdam väster om Paris passerade vi Lützen. Såklart vi ville se Gustav Adolf monumentet, der Schweden Stein. Tyvärr är monumentet för närvarande stängt pga renovering och att de bygger ett nytt, fint museum på platsen så vi fick åka vidare.

Hade siktet inställt på Sanssoussi Camping i Potsdam och vi blev inte besvikna, men fattigare. Campingen är mkt välskött - men dyr.  Här bor man på charmigt udda tomter mitt bland ekträden. Så här års mognar ekollonen och dunsar ner med rejäla smällar på biltaken. Dessutom lämnar fåglarna i träden gott om små presenter, så det blir stortvätt när vi kommer hem. 

Hade velat se Sanssoussi i många år, och jag blev verkligen inte besviken. I parken finns mycket att se, men en del var stängt för renovering. Vi såg dock Sanssoussi (utan sorger/bekymmer) och Neues Palais. Parken och slotten är starkt förknippade med Fredrik II, alltså Fredrik den store. Förutom att vara fältherre och utvidga Preussens område var han musiker och komponerade mycket flöjtmusi som faktiskt finns på Spotify. Han var intellektuell och hade ett stort bibliotek, var konstintresserad och mycket involverad i planering och inredning av sina palats.

Första kvällen avslutades med ett fantastiskt fyrverkeri över Havel. Kväll 2 åt vi på campingen restaurang, mycket gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar