lördag 11 september 2021

Rügen - Peenemünde - Rostock, Sept 9 - 11

 Svensk text längre ner!

Jens wanted to visit the WWII museum in Peenemünde, just west of the Polish  border, so off we went yesterday. Really interesting, and quite frightening to realize that had Hitler shown more interest in what Wernher von Braun and his pals were working on, the war would very likely have ended differently.

Today we stocked up on Störtebeker beer, especially ’Bernstein-Weizen’, Amber-weizen. It tastes the way  amber would taste, if you could drink it! And then on to Rostock further west - yes, we are on our way home. Tomorrow we’re heading to the Kiel channel.


Blir galen på hur skruttigt Internet är i Tyskland. Riktigt uselt, och när man betänker hur duktiga ingenjörer de har här, blir det fullkomligt obegripligt. Går åt mycket mobildata när campingarnas Wi-Fi är så dåliga. Har läst att det fortfarande är vanligt att folk har uppringande modem hemma… Det är t o m så, att detta har blivit en valfråga. Freie Demokraten har det faktiskt med på sina valaffischer.

I förrgår åkte vi först till Königsstuhl i Jasmunds nationalpark, och sedan till Kap Arkona. Königsstuhl var lite av en besvikelse. Vi trodde vi skulle se mer av kalkklipporna, men det får nog bli en båttur nästa gång.  Kap Arkona var mäktigt, framförallt för den (läs: Jens) som traskade upp 200 trappsteg och trotsade sin svindel. Fantastisk utsikt! Jag nöjde mig med våfflor och havtornssås. (Mycket havtorn här!)

I går morse åkte vi till Peenemünde precis väster om den polska gränsen. Där tillverkades V1 och V2-raketerna som Hitler skickade i mängd mot London i slutet av kriget. Jens var intresserad av museet där, och det fanns en ställplats där, så det var bara att dra. Det var egentligen inga nyheter för J på museet (jag var hundvakt i husbilen), men kul att se de ihopbyggda raketer som stod utanför. Och spännande/otäckt att konstatera, att om Hitler visat mer intresse för vad Wernher von Braun & Co arbetade med i ett tidigare skede, så hade kriget nog kunnat sluta helt annorlunda.

Vi åkte via Putbus på Rügen, ”den vita staden/rosornas stad” som var charmig men ganska sliten.

Ställplatsen i sig var - fascinerande. Inte den ordning man är van vid från Tyskland. Det kändes lite grann - och vi kan inte sätta fingret på vad det var - som ett hippieläger light eller kanske de luxe. Vi gillade det!

Vägen till Peenemünde bestod - liksom på Rügen - av många Deutsche Alleenstrassen. Helt underbara vägar. Iband känns det som om man är på väg in i en annan värld när man åker där. Ljuset blir så mystiskt. Det saknar vi i Sverige!

Nu står vi på en otroligt tråkig ställplats i Rostock. Nära Cittimarkt - men Cittimarkt här har inte samma utbud som i Flensburg, insåg vi för sent. Så vi handlar inte här utan kör vidare mot Kielkanalen i morgon, och så blir det Flensburg i övermorgon. Ibland gör man sina misstag, gäller att vara påläst.

På vägen hit stannade vi vid Störtebekers Brauereimarkt i Stralsund och fyllde bilen. Framförallt med Bernstein-Weizen men även med andra godsaker. Och deras glas, som jag absolut älskar. Sen åkte vi via Vorpommersche Boddenlandschaft hit. Vi trodde vi skulle åka utmed havet, men blev lite besvikna. I gengäld hittade vi en eller kanske två pärlor som vi vill tillbaka till. Framförallt Prerow, men kanske också Ahrenshoop. Hade det bara funnits en ställplats hade vi stannat. Får bli nästa gång! Vi planerar redan nu att åka runt Östersjön, men det får bli när även J är pensionär. Och vi måste ha cyklar, vilket inte ryms i Rulles lastvikt.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar