måndag 6 september 2021

Stralsund to Rügen, Sunday to Monday, Sep 5 - 6

 Svensk text längre ner!

We got a really good spot at the RV-oasis in Prora on the island of Rügen. We had planned to rent bikes, but to my dismay my balance is just too poor  due to neuropati - sorry, don’t know the spelling! Luckily, our RV is rather small (a US Class B), so travelling around the small towns and villages will  work out.

The first thing we did yesterday afternoon was to check out Hitler’s giant vacation home for workers. The building was never put to use and was left to rot after 1940. The main building was once over 4 kilometres long, a small part of which has been demolished. The rest is being converted into condos overlooking the sea. A surrealistic  sight!

Today we checked out the town of Bintz, a pretty little place, and had planned to take the tree-top walk - but dogs were not allowed - not even sitting in his little doggy back pack. Oh well. We’re now back at the camping, drinking a chilled Weizen beer, and planning tomorrow’s adventures. 


Vi bodde som sagt precis vid bron i Stralsund, så det gick snabbt att komma över. Vi hade siktet inställt på Wohnmobiloase i Prora, och här fick vi en bra plats. Mycket välordnat, med el och vatten precis vid vår plats. Sen hade vi tänkt hyra cyklar för att ta oss runt med, men det blev en besvikelse. Jag trodde nog att har man en gång lärt sig att cykla så kan man det resten av livet, men så verkar det inte vara. Mina balansproblem (neuropati) gjorde sig påminda även här, så efter tre försök gav jag upp. Jag var nästan gråtfärdig av frustration. Det får bli en tre-hjuling  för mig om jag nånsin ska kunna cykla igen!

Så istället tog vi Rulle till det som Prora kanske är mest känt för, nämligen KdF-badet, (Kraft durch Freude) den smått otroliga semesteranläggningen för Hitlers arbetare. Den kom aldrig i bruk, utan har stått och förfallit sedan början på 40-talet, tills någon investerare för sådär 20 år sen kom på att de byggnader som var i bäst skick kunde man ju blåsa ur och bygga om till moderna semesterbostäder. Idag är mer än hälften av bostadslängorna iordningställda, och resten verkar vara på gång. Det finns även planer på restaurang och museum. Det var en ganska surrealistisk känsla att se den flera kilometer långa byggnaden!

Sen tog vi en sightseeing tur med Rulle genom Bintz, Sellin, Göhren och Thiessow upp mot Putbus. Vi kom dock aldrig så långt som Putbus eftersom det verkade vara kullersten i närmare milen. Kändes som om hela inredningen skulle skaka  loss. Istället åkte vi tillbaka till campingen och provade öl före maten. Helt OK det med!

Idag fick vi lite sovmorgon innan vi åkte till Edeka i Prora och handlade. Jens behövde










Typical German ’beach baskets’. I want one for my garden!


This is the closest we got to the tree top walk. Frustrating!



en solhatt eftersom han bränt sig, men det fick vi åka in till Bintz och leta efter. Han hittade även en snygg dunväst, något han saknat ganska länge. Jag fick tyvärr inte med mig någon väst hemifrån men har inte lust att handla när jag faktiskt har flera snygga hemma. Vi åt lunch inne i Bintz, och strosade sen omkring ett tag. Bintz är en ganska charmig liten stad. Gamla pampiga hus, och allt är otroligt välskött. Gott om butiker, restauranger och caféer. Lite turistigt, men inte så illa som motsvarande ställen i USA.

Vi hade tänkt ta oss till Trädtoppsmuseet i Prora, men där fick inte Ivan följa med ens i sin hundrygga så då åkte vi hem. Snopet! Återigen - vi förstår verkligen inte logiken. Hundar är tillåtna i kyrkor och på restauranger, men inte på museer, inte ens utomhus. Helt obegripligt. Vi inser att Jagdschloss Granitz inte heller kommer på fråga, så nu hoppas vi han kommer med på Rasender Roland, den gamla museijärnvägen mellan Göhren och Putbus, som vi tänker kolla på i morgon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar